HTML

Miner.hu kereső

Wii Wii Wii

Ami a hírekből kimaradt, de érdemes lehet tudni róla.

Wii hírek

Nincs megjeleníthető elem

Nintendo-Wii.hu

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Lusuka: egeszseg-figyelo.com/ (2021.12.08. 21:41) Super Mario Galaxy
  • Sanoj: Üdv A wii wi-fi beállítása tényleg nem bonyolult, pár kattintás és kész. De maga a netezés egy ra... (2011.02.09. 10:57) A Wii és a Wi-fi
  • langolier: @karcsi97 Meghalt a blog, senki sem válaszol neked. Kell hozzá a Wii is, a Wii Fit csak egy irányí... (2009.02.05. 23:34) Wii Fit
  • nagy imre: szar a honlapod de viszont jó játékok vannak benne! :I (2008.11.01. 14:44) Kölcsönkapott játékok
  • katissza: Szia! Kéépzeld, e-bay.com-on most nagyon olcsón tudsz rendelni, én most rendelem pont, 140USD-ért,... (2008.08.02. 10:37) A Wii nem mozgat meg - annyira

Játékélmény

2007.01.12. 10:44 Bártházi András

A Wii abban egyedülálló, hogy eddig sehol sem tapasztalt játékélményt tud kínálni, és ez a játékélmény még ráadásul jó is. Az újdonság ereje a távirányítóban rejlik, melyről már korábban írtam, de szerintem ehhez maguk a játékok is hozzátesznek azért valamicskét. A hangulatot talán jól mutatja be a következő videó, mely valószínűleg a Wii-t ismerőknek már a könyökén jön ki:


Sohasem voltam egy konzol őrült, utoljára komolyan talán C64-en játszottam, a Wii körüli felhajtás mégis megfogott (nem a csaj hatására). Az, hogy nem gombokkal kell irányítani a játékmenetet, sejtette, hogy érdekes lehet a dolog. Egy hasonlót már kipróbálhattam korábban, talán mindenki találkozott is már vele, az ugrálós, táncolós szőnyegről van szó (talán 5000 Ft-ért lehet, lehetett kapni). A lényege a dolognak, hogy leraksz a padlóra egy szőnyeget, melybe 9 érzékelőt (nyomógombot) építettek, 3x3 elrendezésben. Beállsz középre, és a képernyőn levő játékost azzal irányítod, hogy balra-jobbra, előre-hátra, átlósan lépdelsz. Kipróbáltam, és bár érdekes volt, több dolog miatt végülis nem lettem rajongó:

  • a szőnyeg gagyi volt, abban az értelemben, hogy nem mindig érzékelte a lépésemet, nem volt teljesen egyértelmű az sem, hogy hova kell lépnem
  • a szőnyeg csúszott, ami zokniban nem az igazi - ha még meg is kell tartanom magam, akkor nem fogok tudni a játékra koncentrálni
  • az egyik játék a tánclépésekről szólt, a képernyőn kinn volt, hogy hova, mikor kell lépni, és azt kellett a béna midi zenére mozogva leutánozni - a baj csak az volt, hogy közben idiótán nézett ki az ember, és korántsem hasonlított a végeredmény a táncra
  • kb. plusz egy-két játék volt hozzá még

A játék grafikája a C64 előtti időket idézte, de ez lett volna a legkevésbé baj. A táncot illetően valahol éreztem, hogy ha tényleg tudnék táncolni, akkor talán azt is lehetne, és akkor bár ciki lenne ott állni a szoba közepén és táncolni a többiek előtt, mégis, legalább jól is nézhetne ki. A játék viszont semmi olyat nem tett, amitől a tánctudásom valóban fejlődött volna, a lábaimat illető motorikus memóriám pedig a nulla felé tendál (értsd sohasem sikerült a bécsi és angol keringőkön kívül más klasszikus táncot igazán megtanulnom, pedig próbálkoztam többször is), így a rövidtávú újdonság élményt igazából semmilyen hosszútávú érdekesség, tudokilyetcsinálni élmény nem nagyon váltotta fel. Egy ürgés játék volt még, ami tetszett, ott egy a képernyőn levő 3x3-as mezőben ürgék jelennek meg, és a fejükre kellett ugranom. Ezt a játékot az rontotta el, hogy folyamatosan kicsúsztam a középpontból, és jelentősen romlott a találati hatékonyság.

Ezt a hosszúra nyúlt leírást egy másik játékról azért írtam le, hogy éles ellentétbe tudjam hozni a Wii-vel. A Wii már alapból is több (6 és a számos változat) játékot kínál, s eddigi tapasztalataim alapján egyik-másik mindenki számára érdekes tud lenni elsőre is, aztán meg annyira megszereti a távirányítót, hogy szívesen kipróbálja a többit is. A távirányító jellemzően pontosan érzékel, de ha éppen valahol nem is, ez nem rontja a játékélményt jelentősen. A golfnál és a tenisznél is éreztem azt, hogy kis, érzékeny mozdításokat nem lehet vele elérni (picit ütni, tenisznél ejteni), a boksznál pedig sehogy sem sikerül a jó irányba ütni, de ezek megszokhatóak voltak (bokszolni meg nem bokszolok).

A Wii-től a neten fellelhető vélemények szerint azért szoktak az akár hardcore játékosok is idegenkedni, mivel bennük van, hogy hülyén néz ki, ahogy mozognak. Pedig szerintem nem. Amíg a táncolásos ugri-bugri végeredménye elég hülyén jött ki (amatőr próbál béna zenére tánchoz nem is hasonlatos dolgot végezni), addig a tenisz, bowling, baseball, vagy bármelyik másik mozgás könnyen tanulható, s nem idétlen. Nem sorolnék fel teniszezőket, teniszezőnőket, akiknél bárki megerősítheti, egyáltalán nem néznek ki idiótán, ahogy mozognak. :)

A Wii grafikája bár nem valóban nem egy XBox vagy PS3, de ez korántsem zavaró. Ami grafikát produkál, az szerintem bár egyszerű, de szép. Aranyosak a figurák, áttekinthető a játéktér, és azért nem pixelgrafikáról van szó: árnyékolt figurák mozognak elfogadható felbontású környezetben, egy fizikailag korrekt (gravitáció, pattanások, stb.) korrekt világban. A hanghatások egész élethűek tudnak lenni, amit kiegészít az is, hogy kb. onnan jönnek, ahol törénik a dolog (a kezemben levő ütő felől hallani a pattanást, és az is rezeg egyet).

Összegfoglalva: elsőre talán furcsa lehet, hogy testmozgással irányítjuk a játékot, de aztán annyira bele tudja élni magát az ember, hogy elég hosszú távra magával ragadó tud lenni. És sohasem éreztem, hogy idiótán nézett volna ki egy játékos :).

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wiirsli.blog.hu/api/trackback/id/tr1527968

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andriska · http://olahandras.blog.hu 2007.01.12. 16:22:54

De undorító ez a két csajos reklám.

András · http://olahandras.blog.hu 2007.01.12. 16:30:52

Viszont a második videó már szuper. Én mostanában a PC-s DEFCONnal játszom órákat, annak a grafikája pedig igazán .... egyszerű. Ennek ellenére a hangulata miatt sokkal jobb maga az egész játék, mint bármely csillivilli cucc napjainkból.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.01.12. 18:29:55

Hát, nem tudom, nekem az első is tetszik, bár tényleg "enyhén" szexista... A PC-s játékoknál én nem tudok megragadni, nem tudom miért (próbáltam a DEFCON demóját is, nem fogott meg). Igazából időm sincs rá :). A Wii viszont (ahogyan ez a blog is bizonyítja), eléggé addiktív, és lehet vele 5-10 percet is játszani.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.05.13. 23:10:09

Szerintem a táncszőnyeg és a Wii Fit pont nagyon jól kiegészíti egymást. A Wii Fitben elég szegényes az "aerobic exercises" fül alatt található választék, úgyhogy zsírégetésre nem az igazi, de a többi része nagyon jó, lehet vele erősödni ill. az egyensúlyodat is javítja remélhetőleg (én ez utóbbi miatt szereztem be). Viszont a táncszőnyeggel meg fogyni lehet.

A Stepmania-t ajánlom, szerintem messze az a legjobb szoftver táncszőnyeghez:
www.stepmania.com/
Rengeteg számot lehet letölteni hozzá, vannak többgigás csomagok... ezek mind mp3-ból szólnak, úgyhogy nem valami retró csipogásra kell gondolni.

Itt írtam egy hosszabbat a témáról:
gemeskut.blog.hu/2007/12/04/mozogjunk_a_gep_elott_1
(azóta kipróbáltam más típusokat is, amim most van, azt az egyik barátom hozta Szlovákiából... hmm, érik a folytatás)
süti beállítások módosítása