HTML

Miner.hu kereső

Wii Wii Wii

Ami a hírekből kimaradt, de érdemes lehet tudni róla.

Wii hírek

Nincs megjeleníthető elem

Nintendo-Wii.hu

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Lusuka: egeszseg-figyelo.com/ (2021.12.08. 21:41) Super Mario Galaxy
  • Sanoj: Üdv A wii wi-fi beállítása tényleg nem bonyolult, pár kattintás és kész. De maga a netezés egy ra... (2011.02.09. 10:57) A Wii és a Wi-fi
  • langolier: @karcsi97 Meghalt a blog, senki sem válaszol neked. Kell hozzá a Wii is, a Wii Fit csak egy irányí... (2009.02.05. 23:34) Wii Fit
  • nagy imre: szar a honlapod de viszont jó játékok vannak benne! :I (2008.11.01. 14:44) Kölcsönkapott játékok
  • katissza: Szia! Kéépzeld, e-bay.com-on most nagyon olcsón tudsz rendelni, én most rendelem pont, 140USD-ért,... (2008.08.02. 10:37) A Wii nem mozgat meg - annyira

Wiimote

2006.12.28. 10:00 Bártházi András

Wiimote távirányítóA Wiimote a Wii központi kezelőszervének mondható. Amit valószínűleg mindenki tud róla, hogy érzékelni képes, hogy milyen szögben tartjuk, illetve az elmozdulás irányát, erősségét is. De lássuk azokat az infókat, amik nem annyira ismertek.

Mindenekelőtt a legfontosabb talán, hogy Wiimote két módon kommunikál a konzollal. Az egyik mód a Bluetooth kapcsolat, a másik pedig az infravörös. Az utóbbi célja csak és kizárólag a mutatóeszközként történő használat, azaz a képernyőre mutatva vele megjelenik egy kéz, és mozgathatjuk, gombokat választhatunk ki vele, stb. A Bluetooth kapcsolat felel az összes többi kommunikációért.

A Wiimote-on helyet kapott egy hangszóró is, ha beleütünk egy labdába, akkor nem csak a TV felől halljuk a hangot, hanem magából az "ütő"-ből is. Ez is a Bluetooth kapcsolaton keresztül érkezik. Szuper hifi hangokat nem hallottam ugyan belőle, de nem is ez volt a feladat, a célját kiválóan ellátta.

Szintén a Wiimote-ba lett építve egy rezgést lehetővé tevő alkatrész, olyan, amilyen a mobil telefonokban is van. Mikor teniszezés során ütök egyet, a távirányító elég élethűen visszaadja az igazi ütő berezgését (össze tudom hasonlítani, mert volt már teniszütő a kezemben ;) ).

Visszatérve egy kicsit az eszköz mozgásérzékelési lehetőségeire, nem csak azt tudja érzékelni, hogy milyen irányban áll az eszköz, hanem az elfordulást is. Egy ideig eltartott, míg rájöttem, hogy miért mutat néha jobba, és miért mutat néha balra az "egérkurzor" a képernyőn: mert éppen úgy tartottam a távirányítót.

És nem értünk még a sor végére. A Wiimote saját memóriával is rendelkezik, a konzolon összeállított saját profilunkat (kinézet, név, skillek) letárolhatjuk a távirányítóban, így mikor átugrunk a haverunkhoz játszani, saját magunk lehetünk nála is.

A Wiimote segítségével kikapcsolhatjuk magát a Wii-t, a tetején és alján is van egy-egy gomb (A és B gombok), és még van pár, amint az a képen is látható. Korábbi játékélményeimhez képest azonban a gombok számítanak a legkevésbé: a teniszhez például csak a szerva indításakor kell lenyomni a gombot, de a többi játékban sem a gomboké a főszerep.

A távirányító szépen teszi a dolgát, és olyan játékélményt biztosít, amit korábban el sem képzeltünk: maga a távirányító egy hatalmas lépés a virtuális valóság felé.

Pár nap játék után szeretném mégvalamire felhívni a figyelmet. Bár a Wiimote-tal történő játék erősen képes leizzasztani, és valóban meg is mozgat, azért nem igazán helyettesíti a valódi sportolást: egyrészt mert a játékok során jellemzően egy helyben állunk, esetleg ülünk, így a lábaink minimális szinten lesznek megmozgatva, másrészt pedig azért, mert a kezeink közül is főként a jobb kezünk lesz erősítve. Az mondjuk nagyon, folyamatos izomlázam van a jobb kezemben. :)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wiirsli.blog.hu/api/trackback/id/tr2624661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DiXoN 2007.01.05. 19:39:36

Hali!
Nagyon jók a blogodon a cikkek, meg a Wii is nagyon állat lehet, de én nem hiszem hogy mostanában fogok venni, viszont a kontrollere tetszik nagyon. És olvastam ezt a cikket:
gamestar.hu/kommentek.php?sid=25489
És elgondolkoztam hogy a kontrollert lhet, mert szerintem valamilyen formában majd ezt ki fogja használni 1-2 cég és valami hasonló lesz pc-re is. Esetleg ha volna kedved kipróbálni mennyire müködik a kontroller pc-n és azt is megírnád azt szívesen vennem mert néztem nem is drága egy kontroller, meg lehet emulátor is lesz és pc elött lehet Wiizni majd:D

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.01.08. 20:33:29

Köszönöm a dicséretet!

Sajnos csak a Mac laptopomban van Bluetooth vevő, így nem nagyon tudtam még kipróbálni az ilyen irányú lehetőségeket. Egyébként (legyen szó akár egy 21"-os képernyőről) nem nagyon tudom elképzelni, hogy PC olyan igazi lehet a játék, mint egy nagyobb (mondjuk 75cm) képernyős TV-n, hiszen ne feledd, hogy távol kell állni a géptől, hogy ne törj és zúzz. :) Nem árt egy 3x3-as terep a játékhoz. Mondjuk ezek csak az ütős játékok, egy autóversenyhez lehet, hogy jóval kisebb hely is elegendő lehet. És még ezzel együtt is, valószínűleg nyújtani tud egy teljesen más élményt, mint az eddigi PC-s kontrollerek. :)

Ha veszel egy távirányítót, akkor próbáld meg leboltolni valakivel a hozzá járó játék megvételét, akkor egy kicsit olcsóbban jöhetsz ki. Biztosan van olyan, aki azokat a játékokat ki szeretné próbálni, de plusz egy Wiimote-ra nem vágyik.

Cicka 2007.04.16. 17:09:09

Hello,

Nekem van egy wii-m és beszereztem hozzá egy "Zelda"-t. Az a gondom, hogy valamiért nem műkszik és nem tudom miért. :( A Zelda-m GAMECUBE és nem kimondottan wii játék de elvileg működnie kellene. Odáig ok is, hogy bejön az elején a játékhoz tartozó kis film de utánna egyszerűen kikapcsol az irányítóm és nem reagál semmire. Van valami tipped hogy mi lehet az oka?

Köszi,

Cicka

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.04.16. 17:25:10

Max. annyi, hogy nem a Wiimote-tal kell távírányítani. Nem próbáltam még sohasem.

TCS 2007.05.28. 19:36:42

most már mindent meg tudtam csinálni, de azért köszi!

Ildikó 2008.06.08. 16:58:09

elakadtam a zeldába a negyedik tükör darabjához vezető utat nem találom valami nagymamát kell megkeresni ennyit tudok valaki aki ismeri a játékot segitene?
süti beállítások módosítása