HTML

Miner.hu kereső

Wii Wii Wii

Ami a hírekből kimaradt, de érdemes lehet tudni róla.

Wii hírek

Nincs megjeleníthető elem

Nintendo-Wii.hu

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Lusuka: egeszseg-figyelo.com/ (2021.12.08. 21:41) Super Mario Galaxy
  • Sanoj: Üdv A wii wi-fi beállítása tényleg nem bonyolult, pár kattintás és kész. De maga a netezés egy ra... (2011.02.09. 10:57) A Wii és a Wi-fi
  • langolier: @karcsi97 Meghalt a blog, senki sem válaszol neked. Kell hozzá a Wii is, a Wii Fit csak egy irányí... (2009.02.05. 23:34) Wii Fit
  • nagy imre: szar a honlapod de viszont jó játékok vannak benne! :I (2008.11.01. 14:44) Kölcsönkapott játékok
  • katissza: Szia! Kéépzeld, e-bay.com-on most nagyon olcsón tudsz rendelni, én most rendelem pont, 140USD-ért,... (2008.08.02. 10:37) A Wii nem mozgat meg - annyira

A Wii és az Opera böngésző

2007.01.01. 16:16 Bártházi András

Az egyik indok, amiért megvettem a Wii-t, az az volt, hogy az érintett felek bejelentették, lehet rajta használni az Opera böngészőt (és így a Netvibes-ot is, ahol dolgozom). Nem a Wii az első konzol, amin lehet böngészőt használni, de talán az első, amiben egy "igazi" böngésző van, "gyárilag". Ez utóbbi azért került idézőjelbe, mert konkrétan le kell tölteni, ha szeretnénk böngészni. Bár a továbbiakban mindenhol Operaként fogok hivatkozni a programra, azért jelezném, hogy a hivatalos neve "Internet Channel", így keressük majd a boltban is!

Beizzítva a netet a Wii-men, a következő lépés (a fentiekből talán egyértelműen következik is) az volt, hogy megpróbáltam rá letölteni az Opera-t. Ami nem ment könnyen, mert hogy ezt a Wii Shop-ban kellett volna megtenni, ami pedig nem elérhető Magyarországról (legalábbis pár napja még biztosan nem volt elérhető). Átállítva a Wii beállításai között az országot, szerencsére meg lehetett győzni a konzolt róla, hogy én bizony angolföldön vagyok, így már hozzá is férhettem az áruházhoz, majd a böngészőhöz is. Furcsa, hogy a letölthető dolgok mellett (egyelőre egyedül csak az Opera ilyen) blokkokban van kiírva a letöltendő program mérete, egy blokk valószínűleg 1024 byte lehet. Az Opera, ha jól emlékszem, 8000 feletti blokk, azaz körülbelül 8MB volt.

Letöltés után az Opera egy külön programként, vagyis Wii terminusban csatornaként jelenik meg a főmenüben. Elindítás után egy menübe jutunk, ahol választhatunk: egy korábban beállított kedvencet, vagy pedig egy újonnan beírt webcímet szeretnénk betölteni. A böngésző ezután, különösebb vezérlőszervek, mint címsor, állapotsor nélkül megjelenik, és elkezdi tölteni az oldalt. Erről egy kis csík tájékoztat minket az oldal alján. Az, hogy nincsenek vezérlőszervek, végülis jó, hiszen több helyünk marad, viszont van hátránya is: nem tudjuk, hogy merre járunk, hogy egy link hova visz, stb. Ez amellett, hogy a tájékozódást zavarja, biztonsági problémát is jelenthet. Inkább ne Wii-n intézzük a banki műveleteinket.

A szövegbevitelt egy a Wii-re általánosan jellemző közel teljesképernyős billentyűzeten oldották meg, ahol rámutatós módszerrel lehet gépelni. Ugyan a percenként 120 karaktert nem sikerült produkálnom, de részemről nagyon kényelmesnek találtam a használatát. Ezen felül szókiegészítésre is képes szótár alapján, így még hatékonyabban tudunk angolul és ha minden igaz, más nyelveken is gépelni a segítségével. A billentyűzet az URL beírásakor, illetve input mezőre lépéskor ugrik fel. Ha valakinek olyan kedve van, nem csak hagyományos PC, hanem mobiltelefon billentyűzet is választható, ahol a mobilokon megszokott egy billentyűre több karakter jut, és többször kell lenyomni típusú megoldással lehet gépelni.

A böngészést két dolog segíti még: egyrészt a scrollozást lehetővé tevő nyilak a képernyő négy oldalán, segítségükkel scrollozhatunk; másrészt pedig a nagyító funkció. Az előbbi amennyire jó, annyira hátrány is, ráadásul a nyilak animáltak, így eléggé olvashatatlanná teszik néha a képernyőt, elvonva a figyelmet a weblapról. Az utóbbi, nagyító funkció segítségével kétszerére nagyíthatjuk a weblapot, ami sokszor nem árt, mivel - tévé minőségtől függően persze - alapból ha nem elég nagyon a betűk, olvashatatlanok, főleg a karosszékből.

A Wii-s Opera egyik nagy előnye, hogy Flash-t is képes lejátszani. Kiválóan játsza például a YouTube videókat, vagy a Videa kínálatát, azonban mivel régebbi verziójú, a VideoBombbal már nem tud mit kezdeni (itt üt vissza az, amikor valaki nem törődik a Linuxos társadalommal). Ha a számítógépünkre fel tudunk tenni egy webszervert, mely megosztja az otthoni hálónkon az MP3-ainkat egy Flash-es lejátszóval (ha minden igaz, ilyet már a legújabb Winamp is tud), akkor a Wii médiaközponttá is alakítható akár. Láttam már videót a lakás vezérléséről is, hogy egy kicsit árnyaljam a lehetőségeket. A Flash kapcsán végtelen játéklistát is kapunk, a neten elég nagy adag Flash-es játék érhető el. Ha azok egérről vezérelhetőek, akkor Wii alól is menni fognak jellemzően. Ez elég szépen kitágítja a játéklehetőségeinket...

Az Wii-s Operától ne várjunk böngésző élményt. Jellemzően semmilyen beállítás nem érhető el rajta, ami az Operából elérhető lenne, illetve más, az Operában jelen levő alkalmazást (pl. levelező) sem csalogatható elő belőle (persze online levelezőt simán lehet vele használni). Sajnos a weblapok körül egy ronda fekete keret is van. A jelen verzió béta, a végleges tavasz végére várható, addig nyilván sokmindent fognak még javítani az alkalmazáson.

Élesben a Wii és a Netvibes párosa megtekinthető a következő videón: Netvibes on Nintendo Wii

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wiirsli.blog.hu/api/trackback/id/tr3925271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.07. 08:29:24

Találtam egy ilyen bejegyzést egy oldalon:
"When testing the browser settings it says the code name is “Mozilla”. Apparently this is normal."

A forrás: wiinintendo.net/2006/12/22/wii-opera-browser-is-out-230am-est/

Te láttál már erre hivatkozást? Mindenesetre különös.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.01.08. 12:59:47

Szerintem nincs benne semmi különös :). Az Opera szokta "álcázni" magát, sokáig, vagy talán még most is(?) alapból Internet Explorernek hazudta magát.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.09. 13:01:36

Ja akkor ez az a "Mozilla", amivel minden böngésző kezdi az azonosítást :) Ismerős.

Gossler Károly · http://blog.connor.hu 2007.01.09. 23:50:42

Az a webszerveres ötlet igen messzire elvezethet. Egy gépre kapcsolt lakás nem is olyan hülyeség. :)

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.10.10. 19:19:59

Szia!
Olvasastad az új hírt a operawatch.com/news/2007/10/update-for-the-wii-internet-channel-includes-usb-keyboard-support.html#comments oldalon? A wii-os opera is futtathat widgeteket....Ha majd valamikor frissíted (ha frissíted), akkor megtudnád nézni, hogy a widgeteim működnek?
Erről a kettőről lenne szó:
widgets.opera.com/widget/7383/
widgets.opera.com/widget/7207/
Illetve, hogy nem-e túl nagy méretűek a TV-re? (Mert ha jól tudom, akkor az átlag tv-k felbontása rosszabb, mint egy képernyőé, már ha te tv-n és nem pc monitorral használod..)

Gamevision · http://www.gamevision.hu 2008.03.11. 11:46:07

Az a gond a TV-n való internetezéssel, hogy egy átlag 720x576-os felbontású tv-n elég kis részt látunk a weblapból tehát rengeteget kell scrollozni! Xbox-on Linux alól még megoldható a felbontás növelése, feltéve, ha van nagyobb felbontású tv-nk. A Wii meg, ha jól tudom nem tud 480p-nél nagyobb felbontást! Előbb-utóbb persze nem kizárt, hogy összedobnak rá egy lebutított desktop linuxot de ezután már nem a hivatalos Wii-s operát, hanem valamely Linuxos böngészőt fogjuk használni!

Bártházi András · http://barthazi.hu 2008.03.11. 12:42:06

Gamevision: igazából Flash játszani, webes videót nézni jó ez a böngésző, vagy speciális honlapokat nézegetni vele, ahol eleve nagy betűk vannak, és jól olvasható a tartalom.
süti beállítások módosítása